Skip to main content

Η λεκτική επιθετικότητα αποτελεί σημαντική παράμετρο στη μελέτη της ξενοφοβίας, δεδομένου ότι οι ξενοφοβικές στάσεις αποτελούν το υπόβαθρο των λεκτικών επιθέσεων και της δυσφήμισης κατά των αλλοδαπών. Η στενή σχέση της λεκτικής επιθετικότητας με την ξενοφοβία καταδεικνύεται και από τη βιβλιογραφία της ρητορικής μίσους [1]. Ο προσδιορισμός και η αναγνώριση της ρητορικής μίσους με συνέπεια είναι δύσκολη και συχνά αναδεικνύει το παράδοξο ότι κάθε άτομο φαίνεται να έχει μια δική του κατανόηση για το τι είναι η ρητορική μίσους [2]. Το DeMoLiSH προσεγγίζει τη ρητορική μίσους εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τύπους λεκτικών επιθέσεων που ταξινομούνται με βάση συγκεκριμένα γλωσσολογικά κριτήρια [3]: (α) την εστίασή τους (διάκριση μεταξύ μηνυμάτων που εστιάζουν στα χαρακτηριστικά του στόχου της επίθεσης και μηνυμάτων που εστιάζουν στις σκέψεις/προθέσεις του επιτιθέμενου), (β) το είδος του γλωσσικού “όπλου” που χρησιμοποιείται για την επίθεση (π.χ. αξιολογική γλώσσα, ύβρεις, ειρωνεία) και (γ) το περιεχόμενο της επίθεσης (π.χ. απειλές/εκκλήσεις για άσκηση σωματικής βίας ή για απέλαση). Αυτό το λεπτοµερές σχήµα ταξινόµησης επιτρέπει τη σε βάθος κατανόηση και ερµηνεία των διαδικτυακών ξενοφοβικών µηνυµάτων σε αντίθεση µε τις τυπικές δυαδικές διακρίσεις µεταξύ προσβλητικού ή μη προσβλητικού περιεχοµένου.

Πηγές:

[1] Sanguinetti, M. et al. (2018). “An Italian X (πρώην Twitter) corpus of hate speech against immigrants”. In Proceedings of LREC 2018.

[2] Saleem H. M., Dillon K., Benesch S. and Ruths, D. (2017). “A web of hate: tackling hateful speech in online social spaces”. In Proceedings of LREC 2016.

[3] Pontiki, M., Papanikolaou, K. and Papageorgiou, H. (2018). “Exploring the predominant targets of xenophobia-motivated behavior: A longitudinal study for Greece”. In Proceedings of LREC 2018.