Το DeMoLiSH είναι ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό ερευνητικό έργο που εξετάζει τη ρητορική μίσους και την ξενοφοβία στην Ελλάδα, όπως αυτή εκφράζεται τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και εκτός διαδικτύου με συμπεριφορές στην πραγματική ζωή. Ερευνώντας δεδομένα από την περίοδο 2015-2022, το DeMoLiSH στοχεύει στην ανίχνευση και καταγραφή της ρητορικής μίσους στο X (πρώην Twitter) αλλά και των βίαιων των ξενοφοβικών βίαιων επιθέσεων που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που καλύπτει ποικίλα κοινωνικοοικονομικά πλαίσια, από την οικονομική έως την προσφυγική κρίση και την πανδημία.
Το DeMoLiSH εξετάζει επίσης τη σχέση μεταξύ της ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των ξενοφοβικών επιθέσεων στην πραγματική ζωή. Συγκρίνοντας τα ξενοφοβικά Τweets με διαπραχθέντα εγκλήματα μίσους, το DeMoLiSH στοχεύει να κατανοήσει πώς η διαδικτυακή επιθετικότητα που στοχοποιεί τη φυλή, την εθνικότητα, την εθνική καταγωγή ή τη θρησκεία σχετίζεται με εγκλήματα μίσους με παρόμοιους παράγοντες στοχοποίησης.
Προκειμένου να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και των ξενοφοβικών επιθέσεων εκτός διαδικτύου, το έργο DeMoLiSH περιλαμβάνει τρεις άξονες-στόχους:
Στόχος 1
Εντοπισμός, καταγραφή και μελέτη των Tweets που εκφράζουν ξενοφοβικά συναισθήματα και ρητορική μίσους στο ελληνικό X (πρώην Twitter) από το 2015 έως το 2022.
Στόχος 2
Καταγραφή, μελέτη και χαρτογράφηση των περιπτώσεων ξενοφοβικών επιθέσεων στην Ελλάδα, όπως αναφέρονται σε συλλογές ειδησεογραφικών τεκμηρίων από το 2015 έως το 2022.
Στόχος 3
Σύνδεση και συσχέτιση ξενοφοβικών επιθέσεων και διαδικτυακής ρητορικής μίσους, με στόχο την αναγνώριση και χαρτογράφηση των μηχανισμών με τους οποίους η ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενεργοποιεί την ξενοφοβική πολιτική βία.
Το DeMoLiSH συμβάλλει στην καταπολέμηση των φυλετικών και εθνοτικών προκαταλήψεων στην Ελλάδα, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ της διαδικτυακής ρητορικής μίσους και των ξενοφοβικών επιθέσεων στον πραγματικό κόσμο. Σε μια χώρα με σημαντικό πληθυσμό μεταναστών και προσφύγων, η έρευνα αυτή παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους φορείς της κοινωνίας πολιτών. Χρησιμεύει ως ένα πρακτικό εργαλείο για τη δοκιμή αποτελεσματικών πολιτικών για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της κατανόησης μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων και ανθρώπων με διαφορετικές ταυτότητες. Τα ευρήματα παρέχουν επίσης συγκεκριμένη υποστήριξη για τη διαμόρφωση εναλλακτικών αφηγήσεων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της ξενοφοβικής ρητορικής, την καταπολέμηση των διακρίσεων και τον περιορισμό της εξάπλωσης της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους εντός και εκτός διαδικτύου.
.